Drobečková navigace

Úvod > Obec Křenovice > Aktuality > Zájezd seniorů je za námi

Zájezd seniorů je za námi



Datum konání:
20.9.2016

Podzimní zájezd seniorů

V letošním roce připadl termín tradičního podzimního zájezdu seniorů a přátel Křenovic na úterý 20. září 2016. Křenovčáci měli tentokrát namířeno do „exotické“ destinace, a to do východní části Středních Čech. Výběr cíle byl domluven již na Jarním setkání seniorů. Tím se ulehčila práce obecnímu úřadu s organizací. Protože cesta na tak vzdálené místo byla dlouhá a časově náročná, omezil se výlet na tři zásadní cíle, a to muzeum Zlaté české ručičky v Pelhřimově, dále státní zámek Konopiště a na závěr jsme zavítali do Kutné Hory a její dominanty Chrámu sv. Barbory. Zájem ze strany občanů o výlet byl obrovský, i když původně panovaly obavy, zda vůbec naplníme autobus. Velice záhy se obavy ukázaly jako liché a do pátku 16. Září 2016 se přihlásilo přesně 43 zájemců, tím byla stoprocentně naplněna kapacita autobusu.

V září bývá počasí velice proměnlivé a v konečném důsledku tomu tak bylo po celou dobu zájezdu. Chvilku slunečno a chvilku zase pod mrakem, avšak v podvečer se vyčasilo, sluníčko nám přálo a pěkně hřálo.

Prvním (neplánovaným) zastavením byla kolona na dálnici u města Rousínova, pan řidič si poradil po svém a prokličkoval mezi auty a následně Brnem tak, abychom nenabrali vážnější zpoždění, neboť na 9 hodin byla objednána prohlídka muzea Zlaté české ručičky v Pelhřimově. Tato část expozice je součástí Muzea rekordů a kuriozit Pelhřimov a nabízí ke zhlédnutí exponáty vyrobené jen a pouze ze zápalek a rýže. K vidění a obdivování jsou zde různé obrazy, hudební nástroje, předměty denní potřeby či jiné neobvyklosti. Výstava je navíc obohacena o exponáty s rekordním nebo netradičním záměrem jako je například největší sbírka miniaturního růžového porcelánu, obří kaleidoskop a jiné. Další zastávkou na cestě do tohoto koutu světa byl státní zámek Konopiště, který spravuje Národní památkový ústav. Někteří z účastníků zájezdu vzpomněli, že před mnoha lety zámek navštívili a mají s návštěvou spojen nejeden „zážitek z mládí“. Přemístění z parkoviště na zámek vzal každý po svém. Někdo šel procházkou lipovou alejí a někdo využil služeb zámeckého vláčku. Jako první bod programu návštěvy zámku byl společný oběd v zámecké restauraci. Po obědě jsme se rozdělili na dvě skupiny a ve stejný čas jsme absolvovali prohlídku severního a jižního křídla zámku, který patřil rodině následníka císařského trůnu Ferdinandu d´Este. Oproti předešlým ročníkům zájezdu měli tentokrát všichni účastníci zájem navštívit interiéry Konopiště a jak to tak bývá, při placení došlo u pokladny k menšímu nedorozumění a na paní Škařupovou nezůstalo volné místo v žádné ze skupinek. V tento moment by bylo netaktní popisovat, o co všechno paní Škařupová přišla, lze však zmínit, že vnitřní prostory zámku jsou uvedeny do stavu, který odpovídá době pobytu rodiny d´Este, expozice je velice působivá a líbivá. Následně jsme společně poseděli u kávy a sladkostí v podzámčí, a to bylo velmi příjemné. Z Konopiště jsme měli namířeno do Kutné Hory. Cesta uběhla rychle a pořád bylo co k vidění. Krajina úpatí Českomoravské vrchoviny je opravdu krásná. Příkladem za vše je scenérie, kdy na skále nad řekou Sázavou, uprostřed lesa zničehonic vyloupnul se starobylý hrad Český Šternberk a s celým podhradím dotvářel kulisu jako z pohádky. V Kutné Hoře jsme měli v úmyslu navštívit dominantu města Chrám sv. Barbory. Průvodcovství se tentokráte zhostila paní Škařupová a všem podala výklad o historii a zajímavostech svatostánku. Po prohlídce následoval tradiční „rozchod“ a individuální program spojený s návštěvou centra města, které se má čím pochlubit, především svou pamětihodností a zachovalostí v rámci UNESCO. Každý vzal prohlídku po svém a nejčastěji směřovaly kroky návštěvníků na zahrádky restaurací a kaváren za lehkým občerstvením před zpáteční cestou.

Cesta zpět byla příjemná a svižná. Na výletě bylo prima, ale doma je doma. Děkuji všem za velmi příjemně strávený den a přeji si, aby takových dní bylo během roku co nejvíce. Zároveň si přeji, abychom se opět za rok sešli v tak hojném počtu na dalším tradičním zájezdu pro seniory a přátele Křenovic. Věřím, že se během roku najde prostor pro výběr příštího místa společné návštěvy zajímavého koutu naší země. Nenechte si svůj návrh pro sebe a poraďte kam vyrazit v roce 2017.

Jaroslav Lejnar

DSCN2305.JPG